Cand nu se fac nunti ?

NoWedding

Daca ati stabilit sa va casatoriti si doriti sa alegeti data nuntii, ar trebui sa tineti cont si de cateva sfaturi ortodoxe legate de perioadele in care nu se fac nunti in 2015.

– in toate zilele de post de peste an

– in zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora

– in saptamana lasatului sec de carne (15 februarie – 21 februarie 2015)

– in Postul Sfintelor Pasti (22 februarie – 12 aprilie 2015)

– in Saptamana Luminata (13 aprilie – 19 aprilie 2015)

– in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (8 iunie – 28 iunie 2015)

– in Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august 2015)

– in postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie 2015)

– in perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie 2015 – 6 ianuarie 2016)


Fotograf profesionist sau nu ?

fotografCine ar putea fi?

La nunta ta, acest rol poate fi “interpretat” de un prieten de familie, sau o ruda pasionata de fotografie. In acest fel cu siguranta faci economie, dar pentru că este un moment special care se intampla o singura data in viata, cu siguranta vei dori un rezultat pe masura asteptarilor. De aceea recomandam sa studiezi cu atentie oferta unui fotograf profesionist care stie ce face.

Fotografii profesionisti au cunostinte si experienta in domeniu, stiu sa lucreze cu personajele si ştiu ce anume trebuie sa imortalizeze prin intermediul aparatului de fotografiat. Un fotograf bun va incerca sa prinda fiece moment important al evenimentului dumneavoastra. In ziua nuntii, o mare parte a timpului o petreceti alaturi de fotograf si chiar daca in unele momente poate parea sacaitor atunci sa fiti convinsi ca el doar incearca sa creeze amintiri de neuitat.

Dupa evenimentul propriu zis urmeaza editarea, un proces foarte important in vederea realizarii unui produs finit bun. Un fotograf poate face pe parcursul evenimentului peste 1000 de fotografii, fotografii care ulterior vor fi atent selectionate si editate, facand modificarile necesare. In acest fel ai asigurata o selectie de fotografii bine facute, reusite si fara cusur.

Alegand un fotograf profesionist pentru evenimentul tau cu siguranta vei cheltui mai mult dar nu vei cumpara doar fotografii, ci si amintiri de poveste. Alegand un profesionist nu va trebui sa modifici nimic si desi senzatia ca ziua cea mare a zburat pe neasteptate, vei avea, datorita fotografiilor amintiri frumoase care nu se vor pierde in timp.

Recomandarea noastra : Alege un fotograf profesionist pentru evenimentul tau si ai parte de linistea sufleteasca bine meritata in aceasta zi importanta a vietii tale.

 


Traditii si obiceiuri de nunta

Servicii foto-videoBradul

Este una dintre cele mai cunoscute traditii de nunta de pe la noi.Mirele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi cu ghirlande colorate, diferite obiecte iar in varf, de obicei, un mar. Bradul este purtat cu chef si voie buna de catre tinerii necasatoriti la casa nasului si mai apoi a miresei. Care este importanta bradului in traditiile romanesti de nunta ? Bradul reprezinta simbolul vigorii si al tineretii, iar impodobirea acestuia simbolizeaza viata “imbelsugata” a noilor tineri casatoriti.

Barbieritul mirelui

Acest obicei are loc, de obicei, la casa mirelui si se desfasoara in paralel cu gatitul miresei. Unul din cavalerii de onoare il barbiereste, in mod simbolic, pe mire.Aceasta traditie contine si un joc: Mirele se aseaza pe un scaun, pune sub picior o bancnota pe care incearca sa o “protejeze” de lautar. Barbieritul mirelui reprezinta un simbol al gatirii acestuia  pentru nunta iar obiceiul reprezinta un ritual de initiere pentru noua viata a acestuia.

Imbracatul miresei
De obicei in acest ritual, nasa, mama miresei si domnisoarele de onoare o ajuta pe aceasta sa se gateasca pentru nunta. Dupa imbracarea miresei, nasa ii leage voalul si diadema.De obicei, acest ritual se desfasoara in paralel cu barbieritul mirelui si simbolizeaza pregatirea fetei pentru nunta ce urmeaza.

Jartiera

Scoaterea jartierei de catre mire de pe piciorul miresei are mai multe radacini. In timpurile stravechi, unii invitati aveau obiceiul sa fure ciorapii miresei cand aceasta era impreuna cu sotul ei in camera nuptiala, pentru a vedea cine se casatoreste urmatorul. Alte izvoare indica o dorinta a barbatilor de a fura ciorapul miresei pentru a avea succes in dragoste. Si pentra ca mireasa sa nu se aleaga cu hainele sfasiate in timpul petrecerii, s-a adoptat sistemul ca ea sa arunce de buna voie ciorapul. Insa unii tineri, mai nerabdatori, voiau sa-l ia cu forta, asa ca era nevoie de interventia mirelui. Astfel s-a ajuns ca in zilele noastre, mirele sa scoata ciorapul miresei, inlocuit mai tarziu cu jartiera.

Buchetul miresei

In vremuri stravechi aproape orice putea fi considerat ca fiind prevestitor de rele. De aceea miresele foloseau plante, cunoscute pentru protectia pe care o puteau asigura impotriva relelor. Ele erau prinse pe imbracamintea miresei, din cap pana la picioare, facand-o sa arate mai mult ca o salata asortata umblatoare. Mai tarziu, plantele au inceput sa fie inlocuite cu flori, doar din simt estetic, si sa se mute de pe vestminte pe buchetul de mireasa.

Ceva vechi, Ceva nou, Ceva imprumutat, Ceva albastru
Aceasta traditie isi are radacinile undeva prin Anglia si cere ca mireasa sa poarte in ziua casatoriei, Ceva vechi, Ceva nou, Ceva imprumutat, Ceva albastru.
– ceva vechi – care are legatura cu viata din familia miresei inainte de nunta(de obicei o bijuterie de familie)
– ceva nou – care reprezinta reusita si succesul miresei in viitor (de obicei rochia de mireasa)
– ceva imprumutat – reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri (de obicei ceva deja purtat de o alta mireasa in ziua nuntii care acum are o viata frumoasa)
– ceva albastru –  reprezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu (de obicei ceva discret, un accesoriu)

Ruperea turtei

Aceasta traditie presupune ca nasa sa comande si sa plateasca o turta impletita si ornata de diferite forme pe care,  in mod simbolic, o rupe in forma de cruce deasupra capului miresei si o imparte mai apoi invitatilor prezenti. Se spune ca cei care mananca din turta miresei vor avea parte de noroc.

Furatul miresei
Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii nuntasi profita de neatentia acestuia si fura mireasa. Mirele este dator sa o rascumpere.In unele zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la miezul noptii aceasta va trebui rascumparata de catre nas, daca furtul s-a produs dupa miezul noptii, mirele este cel care va trebui sa isi rascumpere mireasa. De cele mai multe ori, pentru hazul invitatilor si animarea petrecerii, mirele trebuie sa indeplineasca sarcini care mai de care mai haioase.

Aruncatul buchetului
O alta traditie foarte apreciata si cunoscuta la noi. Mireasa se intoarce cu spatele la un grup de fete tinere, nemaritate, si arunca la buchetul. Fata care-l prinde este cea care se va marita prima.

Scosul voalului
Aproape de sfarsitul petrecerii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune in loc o esarfa sau un batic, simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de sotie. Voalul miresei se pune pe capul fetei care a prins buchetul, simbolizand faptul ca ea va fi prima care va deveni mireasa.

Luna de miere
Desi “luna de miere” inseamna la noi o vacanta mult asteptata de catre tinerii casatoriti, aceasta traditie nu are niste radacini tocmai placute pentru pentru mireasa. In vechime barbatii nu prea faceau curte fetelor, iar cea mai simpla metoda de a avea o nevasta era de a o lua pe sus. Pentru a prinde putere, el consuma un soi de bautura fermentata intaritoare ce continea si miere. Dupa ce o aducea acasa, daca reusea sa impiedice fuga miresei timp de un ciclu lunar, atunci casatoria era considerata valida. Mireasa era silita sa bea din aceeasi bautura care continea miere, pentru ca se credea ca are efect linistitor si ca o va face docila.